Sejarah Ringkas Tentang Baju Kurung

Sejarah

Baju Kurung adalah pakaian untuk wanita, seperti Baju Melayu untuk lelaki. Baju ini dikatakan berasal dari negeri Johor di Malaysia kira-kira 200 tahun yang lalu dan dikatakan ia digelar dan dibentuk oleh Almarhum HRH Sultan Abu Bakar di Johor pada tahun 1866.

Baju kurung adalah salah satu jenis pakaian yang amat popular berbanding dengan pakaian jenis yang lain di golongan Melayu. Ia adalah satu reka bentuk pakaian yang menutupi badan dan kelihatan rapi. Baju ini amat sesuai untuk dipakai oleh golongan wanita yang lebih sopan dan tradisi. Tambahan pula, ia meliputi seluruh badan dan cuma mendedahkan muka dan tangan sahaja, yang mana mematuhi tatakelakuan pakaian Islam.

baju kurung

Jenis Baju Kurung

Terdapat beberapa jenis baju kurung yang dipakai oleh wanita Melayu. Antaranya termasuk baju kurung moden, baju kurung labuh, baju kurung cekak musang, baju kurung Pahang, baju kurung piping, baju kurung Kedah dan sebagainya. Baju kurung moden merupakan pakaian yang sangat sesuai untuk semua wanita sebab apabila mereka pakainya di badan mereka, ia membuatkan seseorang wanita kerupaan sopan dan bergaya.

Pada hari ini, anda boleh mendapati baju kurung dengan banyak reka bentuk dan fesyen yang berlainan. Baju ni telah berkembang dengan cita rasa pemakai dan aliran fesyen dari semasa ke semasa. Sekarang, pakaian yang paling popular di Malaysia untuk wanita adalah baju kurung Pahang. Ia merupakan pakaian tradisi untuk wanita Melayu di Pahang. Baju ni dengan reka bentuk dan potongan kain yang mudah menjadikannya amat sesuai untuk semua wanita. Lebih lanjutnya, sekarang tanpa mengira kaum dan mana-mana sahaja di dunia ini pun boleh anda menjumpa orang memakai baju kurung untuk berjalan-jalan di luar.

baju kurung martino

Tidak hairanlah kemudian, di jalan-jalan dan pusat membeli-belah di Malaysia pun boleh anda melihat baju kurung dengan segala keindahannya yang dipakai oleh wanita Melayu. Boleh kita katakan bahawa kecantikan bagi satu pakaian adalah benar-benar satu kegembiraan yang boleh buat anda gembira selama-lamanya.

Selain daripada penambahan keanggunan dengan pakaian ini, kecantikan dan gaya yang dikemukakan oleh wanita dengan memakai baju kurung adalah amat cerah dan jelita. Ini disebabkan baju kurung biasanya dibuat dengan longgar, dan ia sangat selesa dipakai pada cuaca panas dan lembap di iklim khatulistiwa di negara Malaysia.

Leave a Comment