Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Baju Melayu

Baju Melayu adalah istilah umum untuk pakaian Melayu tradisional untuk lelaki di Malaysia.

Secara khususnya, pakaian tradisional Melayu untuk kedua-dua lelaki dan wanita di Malaysia adalah Baju Kurung Teluk Belanga dan Baju Kurung Cekak Musang. Tetapi untuk membezakan antara pakaian lelaki dan pakaian, pakaian lelaki hanya dirujuk sebagai Baju Melayu manakala pakaian wanita biasanya dirujuk sebagai Baju Kurung.Baju Melayu untuk lelaki biasanya agak sama di seluruh Malaysia. Ia mempunyai reka bentuk yang sama dengan ringkas potongan, dengan konsep dan fesyen yang diterima adalah baju yang longgar. Kepanjangan baju Melayu bagi lelaki ialah kira-kira panjang lengan orang itu, dan ia boleh jadi sangat longgar dan melebar ke bawah.


baju melayu cekak musang

Perbezaan Antara Fesyen Cekak Musang dan Teluk Belanga

Seperti pakaian wanita Melayu, terdapat sedikit perbezaan bagi baju tradisional lelaki yang berkaitan dengan reka bentuk di bahagian leher, dan macam mana baju atas dipakai (sama ada di luar bersebelahan atau di dalam). Kemudian sudah tentu kain dan corak reka bentuk yang menjadikan pakaian dan bersebelahan tertakluk kepada cita rasa individu.

Perbezaan utama antara kedua-dua gaya fesyen adalah gaya pemotongan di leher atau reka bentuk kolar, di mana gaya Teluk Belanga tidak mempunyai kolar dan garis leher dijahit dalam gaya yang dikenali sebagai tulang belut. Terdapat satu gelung pada akhir garis leher untuk dimuatkan pada kancing (cangkuk atau butang).


baju melayu teluk belanga

Reka bentuk baju Melayu dengan kolar Teluk Belanga mendedahkan leher pada orang yang pakainya berbanding dengan kerah kaku atau firma (seperti Nehru atau kolar Mandarin tetapi dengan butang) daripada gaya Cekak Musang.

Sebaliknya, seperti yang dinyatakan di atas, gaya Cekak Musang mempunyai kolar yang tinggi atau sengit kira-kira 1 – 2 cm, dan dibuka ke dada, dengan lubang untuk lima butang termasuk dua butang untuk kolar. Seperti nama yang diberikan, gaya Teluk Belanga berasal dari Kesultanan Johor. Teluk Belanga, di pulau Singapura, adalah pusat pentadbiran Kesultanan Johor sehingga 1866 apabila ia pindah ke Johor Bahru.

Baju Melayu Dengan Seluar

Baju Melayu lelaki dipakai dengan kain atau seluar bagi kedua-dua gaya sama ada Baju Kurung Teluk Belanga atau Baju Kurung Cekak Musang. Sebagai pakaian tradisi, pakaian lelaki ini dipakai sepadan dengan seluar. Seluar panjang yang biasa dipakai bersama baju Melayu, dan seluar dipakai sehingga mata kaki.

Ketika baju Melayu dipakai bersama seluar panjang, iringan yang penting bagi seluruh pakaian adalah bersampin atau bersebelahan. Sebab pakai sebegini boleh menambah keanggunan untuk pakaian itu. Jika baju, seluar dan bersebelahan dipakai dalam warna yang sama, kain atau corak, iaitu, dalam gaya yang hampir sama, maka dalam bahasa Melayu gaya ini dipanggil sedondon.

Umumnya, Baju Melayu dipakai sama ada dalam gaya “kain berdagang dalam” atau “kain berdagang luar”. Bagi “kain berdagang dalam”, sampin dipakai di luar pakaian dan ia meliputi bahagian bawah baju. Bagi “kain berdagang lLuar”, baju dipakai di luar seluar dan meliputi sebahagian daripada sampin. Biasanya, Cekak Musang dipakai dengan gaya “kain berdagang dalam” dan Teluk Belanga dipakai sebagai “kain berdagang luar”.

Bagi negeri Johor di Malaysia, terdapat gaya untuk seluar yang dipanggil seluar kiul. Seluar ini adalah luas pada bahagian pinggang, diikati dengan tali dan bukannya butang atau zip. Ia tidak longgar tetapi ia menjadi semakin kecil bila turun ke kaki.

Baju Melayu Dan Sarung

Walau bagaimanapun, pakaian lelaki juga boleh dipakai bersama dengan sarung dan masih akan kelihatan elegan. Ia merupakan pakaian kasual dan tidak bertujuan untuk menghadiri majlis-majlis rasmi. Biasanya ini adalah cara memakai pakaian bagi orang Melayu ketika di rumah atau ketika mereka pergi untuk solat di masjid atau surau (musollah).

Apabila kain sarung dipakai dan bukan seluar, nama biasa dalam bahasa Melayu untuk pakaian macam ini dipanggil gaya ketumbing. Dalam gaya ini, sarung panjang juga dipakai sehingga meliputi buku lali.

Baju Melayu Dengan Pakaian Kepala

Pakaian lelaki Melayu tradisional hanya lengkap apabila ia dipakai dengan hiasan kepala, sama ada tanjak, tengkolok, dastar atau songkok. Ini adalah tradisional pakaian kepala untuk pakaian lelaki tradisional. Tengkolok atau tanjak mempunyai banyak reka bentuk, dan mesti dipakai dengan cara tradisional dengan kaedah-kaedah yang ditetapkan.

Baju Moden

Dengan kemunculan reka bentuk moden dan pengaruh global, kita dapati keadaan hari ini di mana kolar baju yang dijahit bersama-sama gaya Mandarin atau gaya Nehru dari India dengan tiada butang di leher, dan dengan tiga atau lebih butang di bahagian atas badan.

Pada masa kini juga kita boleh mendapati pakaian yang mempunyai poket, akhir lengan dan kolar yang bersempadan dengan lapisan berwarna-warna untuk membuat mereka kelihatan lebih berwarna-warni, dan lebih menarik berbanding dengan warna plain saja.

sweetmuslimah

One Response

Leave a Reply