Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Batik Yang Merupakan Pakaian Identity di Malaysia

Malaysia adalah sebuah negara yang mempunyai berbilang budaya dan terdiri daripada beberapa kaum yang berlainan. Perbezaan demografi dan geografi menyebabkan perbezaan budaya, termasuk pakaian yang dipakai oleh setiap suku kaum. Batik adalah salah satu pakaian yang agak popular, dan popularitinya telah dikenali di seluruh dunia.

Pakaian Untuk Semua Golongan

Jika anda menonton TV dan melihat Perdana Menteri Malaysia bercakap di khalayak ramai atau dalam persidangan antarabangsa, anda boleh melihat dia memakai baju etnik dengan motif unik. Itulah apa yang dikenali sebagai batik, pakaian kebangsaan untuk rakyat Malaysia.

batik shirt

batik shirt

Dalam sesetengah keadaan, penduduk Malaysia boleh memakai pakaian tradisional mereka, seperti kebaya, baju kurung, jubah, dan lain-lain. Tetapi apabila mereka menghadiri acara-acara kebangsaan, kebanyakan daripada mereka akan memakai pakaian batik. Pakaian ini adalah simbol perpaduan. Ia adalah seragam yang dianggap sebagai satu kemestian. Ini adalah satu cara untuk menunjukkan betapa bangganya mereka menjadi rakyat Malaysia.

Batik telah dituntut sebagai Masterpieces Agung Lisan dan Kemanusiaan yang tidak ketara untuk semua teknik-teknik, teknologi, pembangunan motif, dan nilai-nilai budaya yang diperlukan untuk membuat sehelai pakaian seperti ini. Ia adalah kerana proses termasuk dua faktor: teknik mewarna dan pilihan motif. Langkah ini tidak mudah kerana setiap reka bentuk harus mempunyai ciri-ciri yang luar biasa.

Di Mana Batik Wujud Dalam Sejarah?

Orang Malaysia percaya bahawa kewujudan batik bermula pada era Majapahit, dan semakin popular di akhir abad ke-18 atau permulaan abad ke-19. Pakaian ini sebenarnya semata-mata buatan tangan, tapi kemudiannya, dengan kemajuan teknologi, kebanyakan batik sekarang adalah dicetak dengan mesin. Apa yang menyokong perubahan ini adalah jumlah pesanan yang semakin meningkat tahun demi tahun. Pakaian jenis ni yang diperbuat daripada tangan memang memerlukan masa panjang untuk siapkan, tetapi batik yang dicetak dengan mesin cuma memerlukan masa yang pendek.

Pada masa dulu, batik hanya dipakai dalam majlis-majlis rasmi. Pada masa itu, rakyat Malaysia cenderung untuk memilih pakaian jenis ini sebagai pakaian untuk menghadiri majlis rasmi dan bukannya pakaian malam pria atau pakaian formal lain. Tetapi hari ini, ia juga dipakai oleh pelajar dan pekerja sebagai seragam pada masa tertentu, seperti setiap hari Jumaat.

Dalam sesetengah keluarga, pakaian jenis ini dianggap sebagai satu tradisi yang penting. Ia membuatkan mereka mempunyai reka bentuk mereka sendiri yang berbeza daripada keluarga lain. Ia adalah seperti identiti mereka, kerana reka bentuk juga boleh menunjukkan status ekonomi mereka. Sehingga kini, reka bentuk tradisional masih digunakan oleh keluarga di Indonesia seperti Yogyakarta dan Surakarta. Batik mungkin merupakan pakaian yang paling unik yang pernah anda tahui. Di manakah anda boleh mendapati jenama pakaian seperti ini yang tidak dipromosi dengan banyak, tetapi reka bentuk pakaian ini dapat menghebohkan perkenalan mereka sendiri kepada orang ramai.

sweetmuslimah

2 Comments

Leave a Reply