Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ikuti Koleksi Jubah Gamis Masa Kini

Jubah muslim, busana muslim panjang atau long dress, disebut juga abaya atau baju kurung. Model baju muslim ini memberi kesan lebih feminin dan anggun bagi yang mengenakan. Model baju ni boleh disesuaikan dengan bentuk tubuh pemakainya.

Kita boleh lihat pada masa ini lebih ramai wanita yang memakai jubah(gamis) bergaya semasa acara-acara pesta. Bahan yang digunakan pun berbeza-beza, dari tile lembut, sutera, sifon, mahupun bahan rasmi lain. Trend jubah buat masa ini adalah kaftan, dengan asesoris border mahupun payet yang boleh memberikan kesan mewah. Nasihat saya jika kain yang dipilih sudah bermotif jangan dibordir secara penuh, kerana akan nampak berlebihan. Jika kain yang dipilih polos, anda boleh mengaplikasikan bordir dan payet secara penuh atau besar di bahagian dada sampai pinggang, hujung lengan, atau di bahagian bahu. Pilih bordir yang bergliter untuk memberi kesan semakin mewah dan bersinar. Sebaiknya pilih kain sifon yang lembut yang memberi kesan jatuh dan tidak kaku. Jika anda bertubuh gemuk dan sangat ingin memakai kaftan untuk mengikuti trend saat ini, sebaiknya pilih model kaftan yang simple dan tidak terlalu lebar, supaya tidak memberi kesan terlalu lebar. Bagi yang tubuhnya pendek, saran saya jangan pilih model kaftan, kerana akan semakin “tenggelam”.

Batik

Pada masa ini semakin banyak wanita yang mengenakan batik semasa acara-acara rasmi. Saya sangat setuju, sebab akan semakin meningkatkan kecintaan dan menjaga kelestarian batik di negara kita sendiri. Batik boleh kelihatan sangat moden, yang penting kreativiti kita dalam menentukan model. Abaya batik boleh dipadukan dengan kain kapas atau satin polos sebagai aplikasi pemanis. Anda boleh memberikan payet di bahagian kain polos untuk memberika kesan bling-bling, ini sesuai untuk busana muslim yang dikenakan semasa pesta. Atau boleh diberikan aksen batu untuk baju pesta muslim. Jika untuk baju muslim sehari-hari cukup paduan kain batik dan kain polos.

Bahan kaos pun jadi semakin trendy buat masa ini, baiknya pilih baju yang selesa, adem dikenakan, disesuaikan dengan iklim di negara yang panas. Kaos katun, kaos rayon spandex termasuk kaos yang adem. Kaos jersi termasuk panas semasa dipakai kerana mengandungi plastic, tetapi kelebihannya adalah warnanya lebih berkilat jika dibandingkan dengan kaos rayon spandex maupun kaos katun.

sweetmuslimah

Leave a Reply