Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pakaian Tradisional di Malaysia Untuk Kaum Berlainan

Kebanyakan rakyat Malaysia berpakaian seperti apa yang dipakai oleh orang lain di seluruh dunia tetapi ramai wanita Muslim memakai jubah, seluar dan tudung yang meliput rambut dan kepala yang biasa dipanggil tutup aurat mengikut agama Islam. Apabila menghadiri majlis-majlis khas, orang dari setiap kumpulan etnik memakai pakaian tradisional mereka yang berlainan yang mempunyai corak kebudayaan masing-masing.

Melayu
Bagi wanita Melayu, pakaian yang dipakai secara meluas merupakan baju kurung. Baju kurung adalah pakaian yang longgar dan lutut-panjang yang biasanya dipakai dengan skirt panjang yang berlipat tepi. Biasanya, pakaian ini akan dipakai bersama dengan selendang atau tudung.

Bagi lelaki Melayu pula, mereka biasa memakai baju melayu bersama dengan songkok di atas kepala. Baju Melayu merupakan kemeja longgar yang dipakai bersama dengan seluar panjang. Pakaian ini biasanya diganding dengan kain sarung yang singkat (bersebelahan) dan diikat di bahagian pinggang.

Sebagai alternatif, terdapat ramai lelaki Melayu juga memakai baju batik yang mempunyai corak yang terang bersama dengan seluar. Batik adalah baju yang diperbuat daripada proses pencelupan di mana lilin(wax) digunakan pada kawasan di mana pewarna adalah untuk dicetak atas baju batik tu.

India
Wanita India memakai pakaian yang dikenali sebagai sari. Sari adalah pakaian yang mempunyai kepanjangan kain sepajang 5-6 ela yang dibalut bulat dan tirus ke bawah bahagian bawah badan, hujung meluas bersulam ditabir ke atas bahu kiri. Ia biasanya dipakai bersama korset ketat yang sering menjadikan bahagian muka badan terdedah.

Salwar kameez atau guaman Punjabi merupakan pakaian yang sangat popular dipakai oleh wanita yang datang dari India utara. Punjabi adalah baju labuh yang dipakai bersama dengan seluar dan tudung kepala yang sesuai. Kurta pula adalah pakaian tradisional untuk lelaki India di majlis rasmi. Kurta adalah baju yang mempunyai lutut-panjang yang biasanya dibuat daripada kain kapas atau linen.

Wanita Cina
Pakaian tradisional bagi wanita Cina adalah cheongsam (harfiah ‘baju panjang’) atau qipao. Cheongsam merupakan pakaian yang memeluk seluruh badan dengan kolar tinggi, butang terletak di bahagian bahu, kerat sehingga sisi paha. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera, atau kain satin lembut.

Wanita Peranakan
Juga dikenali sebagai Baba Nyonya, mereka adalah pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Melayu. Mereka memakai baju kebaya yang elegan yang boleh digambarkan sebagai fesyen tradisional. Ia adalah satu pakaian yang indah, telus, jubah yang memeluk badan dengan baik dan dipakai bersama dengan kain sarung batik.

sweetmuslimah

3 Comments

Leave a Reply