Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pilihan Fesyen Muslimah Yang Bergaya Dan Evergreen

Fesyen muslimah semakin menular sejak kebelakangan ini. Namun, masih banyak wanita enggan memakai pakaian fesyen muslimah kerana ia dianggap tegar, membosankan, suram, dan juga menghalang aktiviti harian. Jadi, saya ingin buang semua stereotaip ini ke luar tingkap kerana ia tidak benar. Kini pelbagai fesyen muslimah yang telah diperkenalkan bagi membolehkan para wanita untuk berfesyen mengikut trend terkini tetapi tidak bercangah dengan nilai Islam itu sendiri. Memakai pakaian muslimah membenarkan wanita untuk menunjukkan penampilan cantik dan mempamerkan kecantikan dalaman mereka, namun ini tidak melupakan unsur-unsur muslim yang memainkan peranan penting dalam fesyen muslimah. Dengan pilihan yang pelbagai fesyen muslimah pada masa kini, wanita Islam boleh dengan mudah memenuhi almari pakaian mereka sepadan dengan keperluan mereka, gaya dan personaliti. Peraturan pakaian Islam tidak akan menghalang wanita Islam untuk meluahkan kreativiti mereka dan kelihatan bergaya, sebaliknya ia akan menyemai rasa rendah diri.


Baju Fesyen Muslimah

Pakaian Yang Ikut Kriteria Agama

Pertama sekali, kerana ia adalah fesyen muslimah, pakaian itu sendiri mesti memenuhi dan menepati syarat-syarat dan kriteria yang ditetapkan oleh agama. Pakaian itu mestilah mengikut syarak iaitu menutup aurat, bagi kaum wanita perlulah menutup semua anggota badan kecuali tapak tangan dan juga muka. Jangan lupa untuk memilih bahan yang betul iaitu tidak nipis sehingga boleh melihat melalui bahan dan mengelakkan pakaian yang terlalu ketat Pilihan bahan juga penting untuk keselesaan. Bahan yang paling sesuai ialah kain yang fleksibel, tebal, lagi kuat seperti sutera, kapas, atau viscose. Dengan bahan yang betul dan reka bentuk yang hebat, anda akan kelihatan sangat menakjubkan di samping tidak melupakan faktor keselesaan.


Baju Muslimah

Pilihan pakaian perlu juga sesuai dengan tujuan itu. Untuk kegunaan di rumah bersantai, mencari sesuatu yang mudah dan ringan. Sebaliknya, bagi acara perayaan mungkin boleh dipasangkan dengan reka bentuk yang lebih sesak dan mewah bersama-sama dengan beberapa aksesori di sana sini. Untuk persekitaran kerja yang lebih formal, memilih warna lembut untuk menyemai rasa keanggunan. Tetapi sudah tentu, warna adalah penting. Warna yang berbeza akan menghantar mesej yang berbeza dan memberi kesan kepada pakej pakaian keseluruhan. Antara satu salah faham yang berlaku adalah ada yang menyatakan fesyen muslimah hanya terdiri daripada warna-warna asas dan gelap seperti hitam, coklat atau biru gelap. Jesteru, saya mengatakan bahawa ini adalah ketinggalan zaman, jangan teragak-agak untuk mencuba warna-warna terang dan menggayakan ia dengan hijab yang berwarna kontra. Bagi yang berhijab, terdapat pelbagai jenis hijab yang boleh digunakan pada masa kini untuk meningkatkan kecantikan anda dan melengkapkan pakaian anda.

Fesyen Baju Bukan Semestinya Ditetapkan Tanpa Kebebasan Untuk Pilihan
Tidak ada gaya pakaian dan fesyen tertentu yang ditetapkan kepada orang Islam. Ini memberikan ruang untuk menampung keadaan mereka, cita rasa dan budaya. Pada era globalisasi, pelbagai pakaian yang telah direka bertepatan dengan fesyen muslimah bagi memudah para wanita Islam untuk berfesyen mengikut peredaran zaman. Selain daripada Baju kurung, busana seperti blaus dan juga dress juga menjadi pilihan wanita masa sekarang terutama bagi golongan remaja. Perkembangan fesyen muslimah juga telah mendapat tempat dihati para pereka fesyen. Banyak pereka fesyen sudah mula membuat rekaan masing-masing dan memperagakannya di pentas dunia, Tambah lagi, pakaian-pakaian fesyen muslimah juga kini boleh didapati menerusi online. Terdapat banyak laman sesewang yang telah menjual dan memajukan fesyen ini.


Baju Muslimah

Jelaslah bahawa fesyen muslimah semakin mendapat tempat di kalangan masyarakat. Oleh itu, pekembanagan trend dan fesyen tidak menghalang masyarakat islam untuk turut berkembang dan mendalami dunia fesyen itu sendiri dengan adanya fesyen-fesyen muslimah. Ini juga membuktikan bahawa fesyen muslimah adalah setaraf dengan fesyen-fesyen yang lain.
.

sweetmuslimah

Leave a Reply