Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Trend Jilbab Modern Dari 7 Hijaber Paling Inspiring

Trend Jilbab Modern – Memakai hijab atau dulu yang lebih sering disebut sebagai tudung memang sudah menjadi perkara yang tidak aneh lagi buat masa sekarang ini. Dulu wanita yang memakai tudung atau hijab kesan penampilannya tidak bersalah atau bahkan ada sebutan kampungan.

Tapi pada masa ini, trend Jilbab modern dan kreasinya berjaya membawa gaya baru dari rakan-rakan muslimah dalam memakai tudung. Trend ini tidak lepas dari hasil karya dan insipirasi teman-teman muslimah. Diantaranya ada 7 rakan muslimah yang kreasinya dalam membuat trend jilbab modern makin diminati, siapa mereka?

1. Dian Pelangi

Wanita kelahiran Palembang dengan nama asal Dian Wahyu Utami ini adalah icon fashion para hijabers di Indonesia. Hampir semua style yang direka oleh pereka utama di “Dian Pelangi Company” ini diikuti oleh para hijabers Indonesia.

Tahun 2012 lalu, ia meliris buku pertamanya yang berjudul “Hijab Street Style” yang mengandungi foto-foto muslimah yang beliau ambil dari pelbagai penjuru bandar di Indonesia, Kuala Lumpur, Singapura. Fakta unik mengenai Dian Pelangi adalah senang bermain bola sepak dan menjadi penjaga gol sewaktu kecilnya.

2. Rizki Amelia (Iymel)

Seorang fashion stylist yang bekerja untuk Dian Pelangi ini cukup popular di Instagram. Followernya kini sudah mencapai 38,000. Fashion Iymel kerap kali dijadikan acuan para hijabers.

Iymel juga mempunyai Olshop sendiri bernama Iymelsayshijab yang menjual berbagai macam scraf, pashmina, dll. Iymel ternyata bergelumang dengan dunia hijab baru baru ini, kira-kira tahun 2012. Yang menarik adalah dia selalu mempunyai prespektif bahawa fesyen itu tidak memerlukan badget yang besar. Yang penting adalah mic and match yang kreatif.

3. Siti Juwariyah

Blogger muslimah yang cukup popular ini ternyata seorang hijabers! Seorang yang berbakat dalam bidang reka bentuk dan photography ini adalah wanita biasa tapi fashionable dengan gaya berbusananya.

Siti sudah memulakan hobi photography nya sejak SMA. Berterusan di dunia perkuliahan, ia memilih jurusan DKV, dan akhirnya berlanjutan hingga sekarang. Kini siti sudah mempunyai brand shawl sendiri, Kaffah, yang selalu menjadi incaran para hijabers, sold out dengan sangat cepat. “You can not buy fashion, fashion is about taste”.

4. Suci Utami

Ibu dari bayi lucu bernama Kenza ini adalah pelopor pashmina. Ia mula dikenali ramai orang semenjak menceburi dunia blogger hijab. (www.suciutami.com).

Suci Utami

Such! adalah salah satu perniagaan online yang dimiliki oleh Suci Utami ini. Koleksinya mengandungi busana busana muslim berbahan kaus. Oh iya, sekadar maklumat, ciri khas gaya berbusana Suci Utami ini adalah busana bertindan.

5. Jezmine Zaidan

Wanita bertubuh kecil ini adalah pecinta gaya hijab yang colourfull dan vintage. Bermula dari seorang fashion blogger, kini ia sudah mempunyai butik sendiri bernama The Old Blossom Box.

Dunia hijab mula diceburinya sejak ia secara tidak sengaja diwajibkan memakai hijab di sekolahnya. Hingga akhirnya terbiasa dengan hijab. Banyak yang tertarik pada wanita satu ini, kerana gayanya yang sweet dan vintage dikenakan pada tubuh mungilnya.

6. Hana Tajima

Dengan stailnya yang moden, mualaf kacukan Jepun-Inggeris ini berjaya memikat hati dunia fashion muslim. Blognya, stylecovered seringkali menjadi acuan para blogger muslimah dengan gayanya yang casual. Siti Juwariyah adalah salah satu penggemar Hana Tajima.

Ciri khas Hana ini adalah kegunaan pashmina yang bertindan. Terlihat dari produk produk yang bergaya layers (terkumpul) dari labelnya sendiri yang bernama “Maysaa”. Hana adalah icon fashion dunia dengan style yang elegan namun tetap sederhana.

7. Yuna Zarai

Berbeza daripada icon fesyen wanita wanita diatas yang terkenal melalui media sosial, Yuna Zarai adalah seorang penyayi dan song writer asal malaysia. Disini lah ia mula dikenali di dunia fashion muslim.

Ia menunjukkan kepada dunia entertainment bahawa seorang penyanyi tidaklah harus seksi, tapi justru menutup auratnya dengan betul.

Bagaimana, sudah punya inspirasi sendiri mengenai jilbab modern? Atau mau mengikuti jejak rakan-rakan muslimah diatas?

Selamat mencuba ya ..

sweetmuslimah

Leave a Reply